Fiecare experiență, tinde să devină cât se poate de „bună” în condițiile date. Semnificația ei este dată de organizarea psihologică deloc aleatorie, care tinde să se miște într-o direcție dată. Rezultatul este o finalitate „bună” care are proprietăți de simplitate, regularitate, proximitate și închidere.

Oamenii nu pot avea relații cu adevărat împlinitoare până ce tensiunile derivate din trecut nu sunt eliberate..

Principiul închiderii spune că oamenii se străduiesc să completeze percepția sau acțiunea și nu sunt satisfăcuți până ce nu reușesc. O situație închisă este mai bună decât una deschisă, iar o situație incompletă poate fi percepută ca o „situație neîncheiată”.

O „închidere prematură” este de fapt o „închidere falsă”...

Să ne imaginăm că o relație se încheie brusc ca urmare a mai multor neînțelegeri care nu au putut fi rezolvate.

Dacă ambii parteneri pleacă împăcați cu situația și pot să-și urmeze drumul fără să rămână agățați emoțional în trecut, atunci vorbim de o închidere. Gestalt rezolvat!

Dar este de ajuns ca unul singur să nu fi fost convins că finalizarea relației este cea mai bună soluție ca această persoană să tăiască o falsă închidere. Și în acest caz este important de văzut ce nu îi dă voie (?!) să lase în urmă relația pierdută și să se angajeze într-o altă relație, mai împlinitoare.

Iar dacă ambii parteneri au dubii cu privire la finalul relațional, atunci vorbim de o închidere prematură. Acest fapt nu înseamnă că relația trebuia continuată ci poate doar nu au fost duse “negocierile” până la capăt. Undeva au rămas lucruri nespuse și nestinse..

Memoria pentru sarcinile incomplete sau întrerupte se păstrează mai accentuat decât memoria pentru sarcini încheiate. Sarcina încheiată este considerată un Gestalt complet, cu tensiunea eliberată prin atingerea unui scop și îndeplinirea unei intenții.

În viața de zi cu zi avem foarte multe situații nerezolvate care ne captează continuu atenția. Sentimente care nu pot fi exprimate, un eveniment interesant al cărui sens ne scapă dar care apare din când în când în amintire, probleme la care nu am găsit încă o soluție..

Purtând tensiuni acumulate din experiențe neterminate ale trecutului, energia se blochează și devine dificil stabilirea unui nou contact relațional reușit.

Cum închidem gestaltul?

În mod ideal ne întoarcem către cei cu care am împărțit acea experiență și reglăm conturile. Din păcate de cele mai multe ori nu este posibilă o astfel de reglare. Fie că partenerul nu mai este disponibil, fie că o astfel de “reglare” ar da naștere la alte conflicte, din lipsă de receptivitate.

În acest caz în care nu mai este posibil dialogul, cade în sarcina celui care încă se simte afectat să își vindece rănile. În primul rând înțelegând ce este inacceptabil, ce încă agață. Când lucrurile capătă claritate, tensiunea se mai eliberează.

Alteori sub răni aparent superficiale se poate ascunde răni mai profunde și mai vechi. Și atunci va fi necesar să se lucreze pe toate experiențele asociate pentru a restabili vitalitatea și spontaneitatea vieții.

Virajul nevrotic, natura umană și potențialul său

Conflictul este un aspect important al vieții sociale care nu stă în puterea omului de a îl evita.

Cum trăim “lichiditatea” societății?

Reconstruirea societății trece prin depășirea dihotomiei real versus virtual și îmbunătățirea suportului relațional ..

Istoria personală și alegerea profesiei

Tiparele relaționale deprinse de-a lungul dezvoltării personale se repetă și în mediul organizațional..

În traumă timpul se comprimă..

“… prezentul nu este închis în el însuși, ci se transcende spre un viitor și spre un trecut…”

Ce înseamnă Gestalt?

O psihologie relațională care lucrează cu profunzimile oamenilor și sistemelor.