Uneori suntem nevoiți să rămânem în relații cu temperamente dificile care prezintă reale tulburări de personalitate. Și poate nu este de mirare că cu astfel de persoane, din când în când, pământul se cutremură sub picioare.

Dincolo de “supraviețuire”, o cunoaștere proprie de sine este principala unealtă eficientă..

A fi conștient de propriile trăiri și emoții ne permite o mai bună observare a celorlalți și un bun control emoțional în relaționare.

Gestionarea conflictelor atunci când apar presupune să îți cunoști partenerul de conflict mai bine decât se cunoaște el însuși pentru a îi putea anticipa reacțiile și a îți putea crea o protecție.

Totodată implică un respect de sine deplin și o stăpânire de sine pentru a rămâne centrat și ancorat în realitate. O persoană bine racordată la propriul sine are un sistem de valori sincer și nu se ascunde în spatele unei false imagini. Își poate recunoaște greșelile și slăbiciunile și stă în contact cu propriul adevăr.

De asemenea nu se va lăsa exploatată de alții doar pentru a obține beneficii pe termen scurt, nici nu va face discriminări de gen sau de statut social ci va respecta fiecare om așa cum este. Doar perseverând în propria ancorare de sine, rămânem cu fermitate pe tărâmul propriei autenticității.

Personalităților cu tulburări le este greu să facă diferența între sine și ceilalți. Din acest motiv apar proiecții și identificări, incapacitatea de a face o distincție clară între ceea ce le aparține lor și ceea ce reprezintă spațiul celorlalți.

Unele personalități – precum narcisismul – adoră idealizarea care le inflamează egoul și vânează perfecționismul celor care nu au un simț al valorii de sine și care caută mereu confirmări de la ceilalți.

Așteptarea ca celălalt să se poată observa și să dețină un control emoțional poate fi nerealistă și mai cu seamă să genereze suferințe. Cea mai bună apărare este propriul control emoțional și distanțarea, cel puțin psihică, de astfel de persoane.

Așadar, relaționarea cu personalități dificile ne invită la o călătorie continuă de descoperire a propriului sine, oferindu-ne oportunitatea de a dobândi noi perspective despre noi înșine, despre lume și de a ne dezvolta o autodisciplină.

_____________________________________________________

Sursa foto: www.unsplash.com

Virajul nevrotic, natura umană și potențialul său

Conflictul este un aspect important al vieții sociale care nu stă în puterea omului de a îl evita.

Cum trăim “lichiditatea” societății?

Reconstruirea societății trece prin depășirea dihotomiei real versus virtual și îmbunătățirea suportului relațional ..

Istoria personală și alegerea profesiei

Tiparele relaționale deprinse de-a lungul dezvoltării personale se repetă și în mediul organizațional..

În traumă timpul se comprimă..

“… prezentul nu este închis în el însuși, ci se transcende spre un viitor și spre un trecut…”

Afaceri neterminate..

Experiențele asimilate oferă spațiu pentru noi începuturi..

Ce înseamnă Gestalt?

O psihologie relațională care lucrează cu profunzimile oamenilor și sistemelor.