Ca „animal de vânătoare”, omul va simți întotdeauna nevoia de a se aventura în ceea ce este complicat și necunoscut, în ceea ce reprezintă o provocare, incertitudine, cercetare, explorare, descoperire. Din acest unghi de vedere conflictul dintre natură și cultură, și dintre individ și societate ar trebui să se încheie.

Totuși, în același moment în care conflictul ar dispărea, emoția umană, energia creatoare care face posibilă evoluția și regenerarea noilor forme umane s-ar stinge pentru totdeauna.

.. o mare parte a potențialului omului așteaptă să apară în relația cu celălalt..

Secretul naturii umane nu constă în conflictul dintre natură și cultură, între individ și societate, ci mai degrabă în potențialul creativ conținut în ea, în toate lucrurile care „pot fi” și „nu sunt încă”, în toate „formele umane” pe care le poate genera, dar sunt încă ascunse. Natura umană este o potențialitate.

Luptele de putere necesită integrări mai complicate..

În consecință, potențialul este capacitatea de a lua diferite forme, de a schimba, de a deveni altceva și, tocmai din acest motiv, este necesar a înțelege pe deplin dinamica evoluției în crearea aspectelor de viață, mai creative și mai generative.

Fondatorii Gestalt au dezvoltat o soluție creativă plină de credință și speranță în potențialitatea omului. Poate că ceea ce ne împiedică să înțelegem pe deplin disconfortul social și suferința psihică a timpului nostru nu este conflictul în sine – ciocnirea dintre natură și cultură – ci mai degrabă „strategia de adaptare” cu care poate fi înfruntat și ținut sub control.

Din perspectiva Gestalt, conflictul care se dezvoltă între oameni poate fi gestionat prin două forme diferite de adaptare: nevrotică sau creativă.

Când una dintre părți își exercită puterea și își impune cu forța propriile nevoi și punctul de vedere asupra celeilalte părți, vorbim de o adaptare nevrotică, prin urmare „regresivă”.

În mod alternativ, când conflictul este confruntat de ambele părți care își declară reciproc punctul de vedere, „vânând” noi soluții cu ajutorul cărora să se creeze noi relații contractuale, vorbim de o adaptare creatoare, prin urmare „generativă”.

Perls și Goodman ne spun că „adaptările nevrotice” transformă conflictul într-o închisoare sterilă și sufocantă și dau naștere regresiei și involuției. La polul opus „adaptările creative” transformă conflictul într-o nouă oportunitate de integrare, un incubator fertil pentru schimbare și un generator de „entuziasm uman”. Pe scurt, o sursă inepuizabilă de energie!

Deci, problema nu este conflictul în sine, ci modul în care este confruntat și experimentat.

Conflictele fac parte din însăși natura omului. Poate că nu este în puterea noastră să scăpăm vreodată de aceste conflicte și de urmările uneori traumatice ale conflictelor. Cu toate acestea, cel mai probabil putem învăța să reglăm conflictul într-un ​​mod generativ.

În orice context social, posibilitatea transformării unei experiențe conflictuale într-una „generativă” depinde de gradul de recunoaștere reciprocă a părților implicate. Adaptarea nevrotică la conflict realizată din excluderea unei părți poate face loc unei adaptări creative prin “a fi împreună” cu celălalt.

Condiția fundamentală rămâne recunoașterea reciprocă a umanității tuturor părților.

______________________________________________

Sursa foto: www.unsplash.com

Cum trăim “lichiditatea” societății?

Reconstruirea societății trece prin depășirea dihotomiei real versus virtual și îmbunătățirea suportului relațional ..

Istoria personală și alegerea profesiei

Tiparele relaționale deprinse de-a lungul dezvoltării personale se repetă și în mediul organizațional..

În traumă timpul se comprimă..

“… prezentul nu este închis în el însuși, ci se transcende spre un viitor și spre un trecut…”

Afaceri neterminate..

Experiențele asimilate oferă spațiu pentru noi începuturi..

Ce înseamnă Gestalt?

O psihologie relațională care lucrează cu profunzimile oamenilor și sistemelor.